FILMWORKSHOP: ST PETRI SPEX / SPEXA MIA!

SPEXA MIA_still2
SPEXA MIA_still10
SPEXA MIA_still4
SPEXA MIA_still14
SPEXA MIA_still8
SPEXA MIA_still2

VÅRT UPPDRAG


En praktisk filmworkshop för S:t Petris gymnasielever.


S:t Petri Spex har en lång tradition av att skapa egna versioner av kända filmer – ofta (om inte alltid) med stora komiska och parodiska inslag som blandar in aktuella ämnen och händelser som eleverna har varit med om. Vårt uppdrag var att hjälpa dem att förverkliga deras vision för året 2023:s spexfilm: Spexa Mia! Men updraget sträckte sig bortom renodlad filmproduktion, utan vi designade en praktisk workshop så att eleverna kunde få ut så mycket som möjligt av att producera en film tillsammans med oss. Under workshopen lärde de sig att filma, ljussätta, ta ljud, göra inspelningsschemat och mycket mer. 

WORKSHOPEN

Lite teori och framför allt mycket praktik.

Workshopen bestod av tre undervisningstillfällen och en hel veckas inspelning. Under de tre undervisningstillfällena fick deltagarna lära sig om grundläggande filmberättarteknik (shots, vinklar, montage, sekvenser), de fick bekanta sig med inspelningstekniken (kameran, lampor, ljudutrustning) samt förstå vad man ska tänka på när man gör ett inspelningsschema. På slutet av undervisningstillfällena fick de spela in en kort scen och sätta i praktiken sina nya kunskaper.

Men den största och mest attraktiva delen av workshopen var att faktiskt producera filmen som workshopsdeltagarna hade skrivit manuset till. Under 5 inspelningsdagar fick deltagarna regisera, ljussätta, skådespela, ta ljud och koordinera inspelningen. Detta gjordes naturligtvis under vår uppsyn och med vår hjälp alltid nära till hands för att säkerställa att deltagrna fick förvekliga sin vision så långt det gick.

RESULTATET

En 40 minuter lång film!

Efter inspelningen var det dags att gå in i redigeringsrummet. Postproduktionsdelen av projektet sköttes av oss på Coyote. Detta på grund av att redigering, ljudläggning, color grading och allt som har med postproduktion att göra låg utanför syftet och målet med workshopen. Ändå var workshopsdeltagarna, i högsta grad, engagerade i vilken riktning klippningen skulle ta. Relationen mellan Coyote och deltagarna under redigeringsfasen var i mångt och mycket som relationen mellan regissören och klipparen. Med jämna mellanrum fick deltagarna komma till vår studio för att kolla klipparbetet och diskutera ändringar.

Resultatet blev en 40 minuter lång parodi på filmklassikern "Mamma Mia!" med hysteriskt rolig dramatik, musikalnummer och en del internä S:t Petri-skämt ;)


Filmen visades sedan efter hela skolan och det blev en stor succé bland elever, skolpersonal och föräldrar. De goda nyheterna är att det går att se hela filmen online. Scrolla ner så hittar du den!

Är du sugen på att gå en sån workshop? Klicka här så snackar vi om det!

Vårt samarbete med Coyote Productions var över förväntan och det ledde till en mycket rolig och välgjord spexfilm. En film som vi är oerhört stolta över här på Petri! Med hjälp av Diego och Hanna kunde vi förverkliga våra ambitioner, samt sprida glädje på skolans spex!

DAVID HILDINGSSON  ST PETRI SPEX

HÄR KAN DU SE FILMEN!